Değerli okurlar herkese merhaba, Yıllardır Drone sektöründe yanlış bilinen bazı gerçekleri konu aldığımız bu makalemizde Drone kullanıcılarının dikkate almasın gereken başlıca konular ve SHGM tarafından belirlenen talimatlardan yola çıkarak ceza yememeleri için yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlatacağız.
Drone’lar artık Video ve Fotoğrafçılık sektöründen ayrı hayatımızın birçok alanındaki meslek gruplarında da hizmet etmekte kaldı ki bu uçuşlar gerçekleştirilmeden önce güvenlik ve özel hayatın gizliliği ihtilalini engellemek adına her devlet kurumunun belirlediği bazı gereklilikler ve yasalar var. Örneğin sıfır aldığınız 500 gr. üstü cihazlarınız (DRONE) faturayı kesen firma tarafından adınıza hemen SHGM kurumu internet sitesine kaydedilmesi gerekir. Aynı zamanda ikinci el satışı olan Drone cihazların veya hurdaya ayrılmış cihazlarınızın aktarımı ve sistemden çıkışınında yapılması takibi gereklidir.
Bunun yanında yanlış olarak bilinen TÜRKİYE’de 500 gr. altındaki cihazların hepsinin izinsiz olarak uçabilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Burda yanlış olarak aktarılan en önemli konu her drone yani Seri numarası olan her Hobi ve Kamerası bulunan otonom uçuş gerçekleştirebilen gelişmiş sistemlere ait markalar (DJI, AUTEL ROBOTİCS, SKYDİO, YUNEEC) gibi markalara ait 0-100 kg ‘a kadar tüm cihazlar ivedilikle sistem üzerine Pilot olan İha kullanıcısı Kişisel bilgileriyle ve Cihaz bilgileriyle kayıt olması gerekmektedir.
Açık anlatım ile 500 gr. ‘a kadar cihaza sahip olan Drone kullanıcıları İzinli bölgelerde EHLİYETSİZ (SHGM üzerinden alınmış amatör kayıt ve plaka numarası olan Amatör Ehliyetle) SADECE İZİNLİ BÖLGELERDE Uçuş yapabilirler. Yani bu demek oluyor ki her Drone sahibi İzin almak zorundadır. Ancak 500 gr. Drone sahipleri İZİNLİ BÖLGELERDE EHLİYETSİZ uçuş yapabilirler.Ve haritada Yeşil bölge yani izinli alan ise dolayısıyla cihazı 500 gr. a kadar olduğu için ehliyetsiz izin verilmektedir.
Tüm meslek dallarında hatta bazı Güvenlik güçleri, Polis ve Jandarma gibi kurumlarında bazı birimlerin eksik bilgiye sahip olmasını avantaja çeviren İHA kullanıcıları sözlü olarak uçuş izinlerini çevirip kaçak uçuş gerçekleştirmektedir. Ve bu Mülki amirliklere ve görevini yapan güvenlik güçlerine yapılan bir yanlıştır.
Hala anlamadıysanız TÜRKİYE HARİTA’sında Genel alanlar kırmızı nadiren bazı bölgeler SHGM tarafından YEŞİL olarak işaretlenmiştir.
İşte bu YEŞİL ALANLARDA 0-500 gr. arasında kullanıcılar izin alarak ehliyetsiz uçuş yaparlar.
Aynı şekilde 500 gr. – 25 kg. ve üzeri arasında cihaza sahip kullanıcılar da İzin alıp Ehliyetleri ile uçuş yaparlar. (SHGM ‘nin Yetkilendirdiği Uçuş Okulları tarafından knedilerine verilmiş ehliyet sahipleri). 500 gr. üzeri cihaza sahip olanlar EHLİYETİ yoksa ve Amatör ehliyete sahipse uçuş yapamazlar. Sistem üzerinden Yeşil alanda uçuş izni talep etselerde izin alamazlar.
Öncesinde bu iş ile hobi olarak uğraşacak henüz Drone sahibi olmayanlar bile varsa aranızda https://iha.shgm.gov.tr/ adresinden ücretsiz kaydolarak Amatör Ehliyet’e yine Ücretsiz sahip olabilirler. Kullanım kolaylığı bulunan SHGM sitesine E-Devlet şifreniz ilede kaydolabilirsiniz.
Drone sektörünün en büyük Risklerinden biri İzinsiz uçuşlarda cihazlarınızdan daha yüksek meblalarda örneğin 3000 TL civarında bir cihaza sahipsiniz ve İzinsiz olarak hobi niyetiyle uçuş yapıyorsunuz, İzin almadığınız dolayısıyla tespitiniz halinde x3 yani 3000 x 3 = 9000 TL ‘ye kadar cezalar yiyebilirsiniz. Bu ağır cezalar bilinçsiz kullanımda olduğu gibi İHA kullanıcılarınıda korkutuyor aynı zamanda henüz oturmamış yapının temel taşlarını sarsıyor, Eksik bilgilere sahip kişileri daha çok yanlış şekilde bu sektörden uzak tutup soğumalarına sebep olunuyor.

Temsili olarak şu anda Türkiye’de İzinsiz DRONE uçuranlara verilen ceza bedeli 11.447 TL’dir. Hiç bir Polis Jandarma Havaalanı gibi Risk teşkil edilecek alanda Ehliyetiniz olsada uçuş yapılamaz, Yeni Güncelleme almış Drone’lar otomatik olarak o bölgede çalışmazlar.
Önemli olan burada sizleri korkutmak değil amacımız bilinçli İHA kullanıcıları ve Bilinçli Güvenlik Güçleri oluşturmaktır. İHA Eğitimi veren bazı kuruluşlar kişilere yanlış bilgiler aktarıldığı tespit edilmiştir haliyle eksik ve yalan bilgiye sahip olanlar DRONE’ları öcü gibi göstermektedir. Dolayısıyla her uçan DRONE kullanıcı yanına “DRONE uçurmak yasak” diyen kişiler toplanmaktadır, Aslında bu kişilerde ağızdan dolma olarak çevresel önlem alma adına bu tavırları sergilemektedirler. Aslında izin alınan ve usulüyle yapılan hiçbir uçuş yasak değildir.
Sizlere YASAL OLARAK SADECE SHGM İZİN VEREBİLİR veya Özel Mülk Çekmeyip, Devlet Belediye Kamu Kurumları Reklam ve Tanıtımları, Organizasyonu görüntüleyecekseniz, Ehliyetiniz var ise Yasaklı bölgede İlçenizin Mülki idari amirinden alınmış YAZILI İZİN BELGESİ ile UÇUŞ YAPABİLMEKTESİNİZ. Mülki idari izimlerinde İlçede KAYMAKAM, İlde VALİ MAKAMINDAN İZİN ALINMAKTADIR.SHGM’nin vermediği izinlerde SHGM tarafından verilen EK-2 belgesi (İHA GÜVENLİK TAAHHÜTNAMESİ) ile Lisanslı Drone Operatörü imzalı dilekçesini Bölge Yazı işlerine teslim eder, Yazı işleri Pilota BİLGİSİ: Jandarma Komutanlığına ve Emniyet Müdürlüğüne verilen SAYI ve KONU başlığı yer alan içeriğinde SHGM Uçuş talimatında bulunan yasal maddeler ile tarafına dilekçe karşılığına sunulur, Pilot imzalar, Sorumluluk ve Cezai yükümlülükleri kabul ederek bu belge doğrultusunda bir kopyasını alarak belirttiği tarihte Yasak KIRMIZI alan içinde İDARİ AMİR İZNİYLE UÇUŞ YAPABİLİR.
DİREKT OLARAK JANDARMA ve EMNİYET İNSİYATİFİNDE İZİN ALIP UÇUŞ YAPAMAZSINIZ SADECE BU GÜVENLİK GRUPLARININ GÖZETİMİNDE UÇUŞ YAPABİLİRSİNİZ, BU SİSTEMDE YAZILI DEĞİL GÖZETİM ALTINDA SÖZLÜ OLUR YAPTIĞINIZ HATA VE RİSK SONUCU OLUŞACAK DURUMDA YİNE İZİN BELGENİZ OLMADIĞI İÇİN CEZA YAPTIRIMI ALABİLİRSİNİZ.
Tabi yıllardır Sektöre bizim gibi hizmet vermiş, detaylı bilgiler aktarmış, öğrenme ve eğitime açık aynı zamanda eğitici statüsü almış pilotlar, veyahut Sadece Profesyonel olarak DRONE uçurmuş kişiler işlerini nasıl yapacaklarını çok iyi bilmektedirler, fakat uçuş güvenliği sadece kullanıcı kaynaklı olmadığı için havada kendine her ne kadar pilotajına güvensende izinsizde insiyatif ile gözetimde uçuş gerçekleştirsende donanımsal ve bağlantı probleminde oluşan bir hata, yada cihaz havada iken bir uçan kuş çarpması ciddi problemler, sakatlıklar, yaralanmalar ve maddi kayıplar yaşatacaktır. Amacımız bu meslek dalına gönül vermiş gerekli eğitim ve deneyimini almış bireyler ve firmalar olarak Tecrübeli Kullanıcılar, Talimatname ve Kurallara adapte İHA PİLOT’ları yetişmesini sağlamaktır.
Çünkü zaten yeni nesil tüm DRONE lar otonom birçok yeteneğe sahip sizler sadece yön tayini ve uçurma gibi işlerde yarınız kadar işi DRONE üzerinde ki yazılımlarla onlara yaptırabiliyorsunuz. İşte bu drone Özelliğidir sizin kişisel yeteneğiniz değildir, Bu noktada Oluşabilecek otonom ve aksi hallerde sizin kişisel olarak aniden panik yapmadan nasıl tedbirler alacağınız havada Drone’u nasıl kapatacağınız, hangi bölgelerde Uçmanız gerekli ve şartlar nelerdir bunları paylaşmaya çalışıyoruz.
Amacımız yanlışların önüne geçmek Bilgi sahibi olmayan Drone kullanıcılarını yeni bilgiler vermek, talimatlardan yapması gerekenlerden ve dikkate alması gereken hususlarda öğretici içerikler aktarmaktır.
Eğer sizlerde Drone almak, Hobi veya Profesyonel şekilde bu sektör ile uğraş ve meslek edinmek istiyorsanız www.djiofis.com adresi üzerinden dilediğiniz DJI Drone modelini satın alabilirsiniz.
Ayrıca SHGM İHA sistemine kayıt olamayanlar için içeriklerimiz blog’ta yer alacaktır.
Daha fazla detay bilgi ve içeriklerden haberdar olmak sizlerle paylaştığımız Ücretsiz dökümanlara anında ulaşmak için bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
instagram.com/fethiyekopter
youtube.com/fethiyekopter
facebook.com/fethiyekopter