Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Merhaba değerli takipçilerimiz, bugün sizlere İHA sınıflarından bahsedeceğim, hangi sınıf Ticari kullanıcıya hitap eder, İHA ve Drone aynı şey midir? Drone pilotu nedir? Gibi başlıkların cevaplarıyla sizlerle olacağım bu yazımda beni takip ettiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.
Şimdi en önemli husus tan başlayalım, İHA ve Drone aynı şey midir, Bu soruya bir önceki yazımda iki farklı İHA tipi var Uçağa benzeyen sabit kanatlı, helikoptere benzeyen 4-6-8 döner kanatlı diye örnek vermiştim. Kullanım alanlarına göre tipi çalışma şekli, görev nedeni değişen cihazlarımız veya bu insansız hava araçları ’nın kısaltılmış adı İHA demektir. Drone ise kelime anlamı olarak uluslararası kullanılan insansız hava araçlarının tümüne sınıf tip görev ayrı yapmadan verilen İngilizce yabancı isimdir, Drone’un kelime anlamı erkek arı, vızıltı, Türkçe’de TDK ‘ya kaydolmuş kelime anlamıyla Uçangöz karşılığına denk gelmektir. Yani kısacası ulusalar arası kullanılan İHA’ların günlük yaşantımızda ki daha havalı ismi de diyebiliriz DRONE için.
İHA yani Drone ’ların Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafında oluşturulmuş 4 İHA sınıf grubu vardır. Bunlar sırasıyla, İHA0-İHA1-İHA2-İHA3 şeklindedir. İHA0 sınıfı 500 gr. İle 4 kg., İHA1 sınıfı 4 kg. ile 25 kg., İHA2 sınıfı 25 kg. ile 150 kg., son olarak İHA3 sınıfı ise 150 kg. üstü İHA’ları kapsamaktadır. Sınıf ayrımı yapılmasının hizmet kapsamı alanında farklılıkları olmasından dolayı 4 grup halinde nitelendirilmiştir. Genelde amatör/sportif sınıfta SHGM ‘ye kaydolmuş bir amatör Drone kullanıcısı Ticari olarak hizmet vermek ve lisans sahibi olmak isterse SHGM tarafından yetkilendirilmiş Eğitim kurumuna kayıt olarak 2 günde İHA0, 4 günde İHA1 sınıfı eğitimi alarak ehliyet ve Ticari kullanıcı lisansı sahibi olabilir. Şu anda bölgemizde eğitim veren bir Drone kursu üzerinden Ticari eğitim almak isteyenler veya soru sormak isteyen okurlarımız mail yoluyla bana ulaşabilirler. Peki İHA2 ve İHA3 sınıfında nasıl bir eğitim alınıyor, buna cevabımız ise şuanda SHGM tarafından yetkilendirilmiş yeni İHA okulları var ve bu sınıfta da eğitim vermeye başlayacaklar, İHA2 için ülkemizde 11 gün teorik 5 gün uçuş eğitimi şeklinde, Drone ile tarım zirai ilaçlama, güvenlik lojistik alanlarda kullanılmak üzere eğitimler başlayacaktır, İHA3 için ise sivil hayatta kullanılabilecek cihaz yani İHA Drone bulunmadığı için şuanda eğitimi amatör kullanıcılara verilmemektedir.
Kısacası 4 gruba ayrılan bu İHA sınıflarından İHA0 ve İHA1 sınıfına kısa sürede sahip olabilirsiniz. Eğitimde pratik ve teorik bilgiler anlatılan, MEB ‘in anlatılması gereken olarak sunduğu müfredat ve yasal mevzuatlara yer verildiği eğitimlere katılarak Türk Hava sahasında görev yapacak bilinçli Ticari İHA pilotları olabilirsiniz. Drone pilotu bu bahsettiğimiz iki sınıfta görüntüleme, haritalama, projelendirme, sağlık, arama kurtarma, yangın gözlem trafik denetim, endüstriyel, zirai alanlarda görüntüleme alanında faaliyet veren kişi veya kişilere denir. Her pilotun amacı sadece görüntülemek değil, ilaçlama, yardım, kurtarma, termal gözetleme gibi birçok kullanım modeline göre değişen cihazlar neticesinde hizmet kapsamı da değişmektedir.
Ticari kullanıcı olmak zorunda mısınız? Bence eğitiminizi alıp bilinçli şekilde İHA Drone uçurmanız tabiki en önereceğim şeydir. Çünkü ehliyetsiz araç kullanmak veya yolculardan birinin pilotluk eğitimi almadan uçak kullanması gibi tehlike ile karşı karşıya kalabileceğiniz bir durum oluşturabilir. Eğer sadece amatör / sportif sınıfta eğitim almadan SHGM ‘ye resmi olarak kaydolup pilot olmak istiyorsanız, siz iki veya dört gün Ticari kurs almadığınız için kayıt ekranında 20 soruluk bir test ile bilmeniz gerekenleri size sunarak test aşamasında doğru veya yanlış verdiğiniz cevaplara göre sizi kısa sürede eğitmek adına, amatör / sportif sınıfta İHA0 – İHA1 için bir alt yapı hazırlanmıştır. Fakat bu kayıt sizleri profesyonel İHA kullanıcıları yapmadığı için yine de sürekli revize edilen güncellenen İHA talimatnamesini ve kuralları okumanız hava sahasında sizler Drone uçururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmeniz de fayda sağlayacaktır. Resmi duyurular ve talimatnameler ile ilgili bilgilere
“ iha.shgm.gov.tr “ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. Saygılarımızla.

FETHİYE DRONE

Sineer | 2012-2024 v6 | Fethiyekopter ® | Fethiye Drone © | DJI MUĞLA | Tüm hakları Saklıdır.

Whatsapp
Hoşgeldiniz,
Size hangi konuda yardımcı olabiliriz.